Reitan Convenience Sverige inleder samarbeten med matbanker i hela landet

Som ett led i att arbeta för minskat matsvinn ingår Reitan Convenience Sverige ett samarbete med den ideella föreningen Ätbart. Samarbetet går ut på att koppla ihop matbanker runt om i landet med sina närmaste Pressbyrån eller 7-Eleven för donationer av mat och fika som blir över.

Enligt Naturvårdsverket slängs över en miljon ton livsmedel årligen. Ätbart, en ideell organisation, grundades 2019 för att minska just matsvinnet i Sverige. Det senaste året har organisationen genomfört en landsomfattande kartläggning av matbanker och i dag är ett stort antal matbanker anslutna till Ätbarts nätverk. Under vintern 2023 inleds därför ett storskaligt matchningsarbete mellan matbankerna och de drygt 400 Pressbyråer samt 7-Eleven runtom i landet.

- Tyvärr slängs det väldigt mycket livsmedel i samhället - som i de flesta fall går helt utmärkt att äta. På Reitan Convenience Sverige arbetar vi aktivt för att minska vårt matsvinn och arbetar på flera fronter för att nå våra mål. Genom vårt samarbete med Ätbart kan vi minska mängden överblivna varor ännu mer samtidigt som vi får en möjlighet att stötta de som har det tufft, säger Linnéa Borgström, HR- och Hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience Sverige.

När matchningen är gjord säkerställer Ätbart att parterna har tillgång till relevant information om bland annat livsmedelshantering och regelverk. Allt för att underlätta kontakten mellan butikerna och matbankerna så att så mycket som möjligt doneras till människor i behov.

- På Ätbart ser vi i dag ett ökat behov av matdonationer där matbankerna möter fler människor i utsatthet än vad de kan tillgodose. Därför är vi mycket glada över detta rikstäckande samarbete med Reitan Convenience Sverige där vi tillsammans kan bidra till att mer mat når behövande istället för att kastas, säger Julia Berglund, verksamhetsutvecklare för Svenska matbanksnätverket på Ätbart.

Minskat matsvinn viktigt hållbarhetsmål

På Reitan Convenience Sverige verkar man sedan lång tid tillbaka för ett minskat matsvinn med målet att ha ställt om verksamheten till cirkulära flöden samt nollavfall senast 2030. Bland annat finns ett flerårigt samarbete med appen Karma och tidigare i år lanserades kampanjen “Win win mot svinn” på Pressbyrån och 7-Eleven, där produkter som närmar sig bäst-före datum säljs till ett lägre pris. Genom samarbetet med den ideella organisationen Ätbart intensifieras därmed arbetet mot ett minskat matsvinn.

Pressbyrån och 7-Eleven satsar på återanvändbara kaffekoppar från Panter och Tingstad

Reitan Convenience i Sverige (RCS) ingår nu ett samarbete med Tingstad och techföretaget Panter för att erbjuda kunderna återanvändbara kaffemuggar och matförpackningar på Pressbyrån och 7-Eleven. Från och med årsskiftet kommer kunder på Pressbyrån och 7-Eleven att kunna välja återanvändbara kärl vid köp av exempelvis kaffe eller sallad i utvalda butiker.

Den 1 januari 2024 träder en ny lag i kraft som innebär att restauranger och caféer som säljer fler än 150 enheter i engångsförpackningar om dagen, såsom kaffe, te, mat eller yoghurt, ska kunna erbjuda en återanvändbar förpackning som alternativ. Under 2023 har Reitan Convenience Sverige (RCS) genomfört både pilottester kring återanvändbara kärl och haft dialoger med aktörer från näringslivet, i syfte att förbereda sig inför den nya lagen.

- Vi såg tidigt möjligheterna med att erbjuda återanvändbara kärl till våra kunder och var tidiga med att testa detta i flertalet butiker. Efter noga övervägande har vi nu valt att samarbeta med Tingstad och Panter och ser fram emot att fortsätta utveckla systemet tillsammans med dem. Det viktigaste för oss är att kunna underlätta för våra kunder att göra smartare val, säger Linnéa Borgström, HR- och Hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience i Sverige (RCS).

En av de viktigaste frågorna i diskussionerna har varit att kunna erbjuda en enkel lösning för kunderna genom att vara del av ett system som erbjuds av många andra. Från och med årsskiftet kommer kunder på landets största Pressbyråer och 7-Eleven-butiker att erbjudas återanvändbara kärl vid köp av exempelvis kaffe och sallad. Detta görs tillsammans med Tingstad och techföretaget Panter och blir det första rikstäckande initiativet.

Först ut är butiker i Stockholm, Göteborg, Lund, Skövde, Karlstad, Jönköping, Linköping och Kristianstad. Kunder som köper dryck i ett återanvändbart kärl från Pressbyråer och 7-Eleven i dessa städer kommer även kunna lämna tillbaka kärlen på andra företag som använder sig av samma system, såsom Espresso House och Preem.

- Som bolag arbetar vi aktivt för att hitta fler lösningar för att göra det ännu enklare för konsumenter att hitta nya vägar till hållbara val, särskilt i miljöer där man befinner sig på språng. Vi ser därför fram emot att följa hur väl dessa återanvändbara kärl tas emot av våra kunder, fortsätter Linnéa Borgström.

Tingstad och tech-partnern Panter erbjuder tillsammans ett komplett rotationssystem med återanvändbara muggar och matförpackningar - gratis för användaren så länge de returneras inom en vecka. Företagens gemensamma mål är att driva en beteendeförändring mot ökat återbruk och minskad användning av engångsprodukter.

- Vi är väldigt stolta över att Reitan Convenience i Sverige väljer att gå med Panter och Tingstads lösning. Med återanvändbara förpackningar sänker vi klimatutsläppen och minskar nedskräpningen. Redan efter 20 användningar är koppen klimatpositiv och den kan användas upp till 500 gånger. Det tycker vi är bra för miljön, säger Clara Lidberg, VD på Panter.

De återanvändbara kopparna kommer att erbjudas i storlekarna 23 & 36cl samt en matlåda på 75cl. Dagens engångskoppar kommer även att finnas kvar som alternativ för kunderna.

Reitan Convenience Sverige fördjupar samarbetet med Uber Eats

Som ett led i att erbjuda convenience i världsklass fördjupar nu Reitan Convenience Sverige sitt samarbete med Uber Eats. Nu kan kunder i landets storstäder beställa hem produkter från Pressbyrån och 7-Eleven via Uber Eats.

Reitan Convenience Sverige (RCS) har samarbetat med Uber Eats sedan början av 2022. Från och med nu kommer Pressbyrån och 7-Eleven att finnas exklusivt på Uber Eats plattform i nio av landets storstäder; Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Lund, Linköping, Norrköping, Helsingborg och Örebro. Totalt finns drygt 140 av RCS butiker tillgängliga på Uber Eats plattform.

- Vi ser att kunderna uppskattar möjligheten att kunna beställa hem våra varor de gånger de inte har vägarna förbi våra butiker - vilket också stärker vår strategi att finnas närmast kunden. Vårt samarbete med Uber Eats har varit mycket lyckosamt och vi ser fram emot att fördjupa och utveckla det ytterligare, säger Marie Wedin, Kommersiell direktör på Reitan Convenience Sverige.

Uber Eats är en av världens största matleveransappar som förser miljontals människor världen över med mat genom ett enkelt knapptryck. Deras målsättning är att kunder som beställer från Pressbyrån och 7-Elevens via Uber Eats ska få sina varor hemlevererade på 15-30 minuter.

- Efter två framgångsrika år är vi på Uber Eats glada att intensifiera vårt partnerskap med Reitan Convenience Sverige. Under samarbetets gång har vi noterat en särskild efterfrågan på 7-Elevens nybakade bröd och fika, samt glass från Pressbyrån. Med möjligheten att nu erbjuda Pressbyrån och 7-Elevens sortiment exklusivt på vår plattform i de städer vi finns, ser vi fram emot att följa utvecklingen framåt, säger Henrik Berglin, Sverigechef på Uber Eats.

Stor efterfrågan på hemleverans ute i landet

Utöver att erbjuda hemleverans av produkter via Uber Eats i landets storstadsområden kan kunder som bor i mindre städer inom kort kunna beställa hem produkter från Pressbyrån via Foodora. Under det kommande året väntas allt fler Pressbyråer i landet ansluta sig till tjänsten.

- Vi ser att det finns en stor efterfrågan på hemleverans även hos kunder som bor utanför traditionella citylägen och i mindre städer. Därför ser vi fram emot att snart kunna erbjuda även dessa kunder en smidig lösning på deras behov i vardagen - direkt hem till dörren, avslutar Marie Wedin.

PBX lanserar varm drickbuljong för sina kunder på språng

I våras vann företaget BROTHY PBX innovationstävling Framtidens Korv. Vinsten innebar bland annat en lansering av deras frysta drickbuljong på PBX. Nu tar man nästa steg och lanserar buljongen i uppvärmd form - perfekt att drickas på språng.

I den rikstäckande tävlingen Framtidens korv ville PBX, Pressbyråns levande-labb tillika nyfikna småsyskon, hitta framtidens hållbara convenienceprodukt. I hård konkurrens korades BROTHYs benbuljong, gjord på ben från ekologisk kyckling från svenska gårdar, som vinnare. Under året har buljongen sålts från frysen på PBX, men nu är det även möjligt att köpa rykande varm BROTHY i butiken, redo att drickas på en gång.

- Anledningen till BROTHYs vinst i Framtidens korv är för att deras buljong är ett mycket bra exempel på hur man kan tillvarata en restprodukt, samt att det finns många olika sätt att konsumera den på. Inför den stundande vintern känns det därför extra kul att kunna erbjuda våra kunder på PBX något varmt att dricka i sina koppar utöver kaffe och te, säger Linnéa Borgström, HR- och Hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience Sverige.

Om tävlingen Framtidens korv

Namnet Framtidens Korv är inspirerat av korv med bröd som i dag är en ikonisk convenienceprodukt på grund av dess enkelhet att konsumeras på språng. Bidragen i Framtidens korv kunde därför vara nästan vad som helst – en ny sorts hållbar korv, en CO2-snål macka, en yoghurt som inte är yoghurt, en klimatsmart tjänst eller något som ingen någonsin tidigare hört talas om. Det viktiga är att den är både hållbar och fyller ett behov hos människor på språng.

Restavfall och innovation bland produktlanseringar på PBX

I våras inledde Reitan Convenience Sverige och Sweden Foodtech ett samarbete för att tillsammans hitta framtidens produkter på språng. Nu lanseras en rad produkter ur Sweden Foodtechs nätverk. Alltifrån tempechips till dryck gjord på avokadokärnor, säljs på PBX från och med vecka 43.

I Sverige står mat och dryck för en tredjedel av all klimatpåverkan. Som ett led i Reitan Convenience Sveriges ambition att leda vägen mot framtidens hållbara convenience ingick bolaget i våras ett samarbete med Sweden Foodtech. Efter en omfattande urvalsprocess har nu fyra produkter valts ut till försäljning på deras levande labb PBX.

– På Reitan Convenience Sverige är vår ambition att driva omställningen mot framtidens hållbara convenience. För att nå dit måste vi hitta vägar till mer hållbara lösningar och produkter som tillgodoser våra kunders vardagliga behov. Samarbetet med Sweden Foodtech är ett utmärkt exempel på detta och jag ser fram emot att följa upp hur väl produkterna tas emot av våra kunder på PBX, säger Anna Wallenberg, vd för Reitan Convenience Sverige.

Produkterna som valts ut är en dryck gjord på avokadokärnor, tempechips på svenska baljväxter, en dryck gjord på hibiskusblommor och en växtbaserad sås gjord på baobabfrukt. Samtliga produkter börjar säljas på PBX från och med vecka 43.

– Vi på Sweden Foodtech är glada att ta nästa steg i vårt samarbete tillsammans med PBX! Flera produkter från vårt nätverk lanseras nu i butik och blir därför snabbare tillgängliga på marknaden. Vi har med stor omsorg valt ut dessa produkter som har starka, både sociala och miljömässiga, hållbara fördelar - men också smakar fantastiskt, säger Daniella Illerbrand, Director of Content på Sweden Foodtech.

Här är produkterna som valts ut till PBX

Tempechips gjord på svenska baljväxter

Grunden till produkten ligger i Hallstavik Tempes kunskaper från Indonesien om fermenteringens fördelar och möjligheter, men innovationen är att sojabönan bytts ut till svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor.

Kado gjord på avokadokärnor

Med produkten Kado har företaget Simply No Waste tagit sig an utmaningen att minska avfallet och resultatet är en fantastiskt god och naturlig dryck, gjord på avokadokärnan - som annars skulle ha slängts.

Baobab växtbaserad dippsås

Företaget ARWA Foodtech har utvecklat en innovativ teknologi som tar tillvara på hela baobabfruktens potential och tagit fram Creamy Baobab. Den kan användas som dippsås, på mackan eller i kalla såser, och är helt utan tillsatser.

Hikkibiskus gjord på hibiskus

Hikkibiskus är ett naturligt och alkoholfritt alternativ till läsk, energi- och funktionsdrycker. Basen är hibiskusblomman - en riklig källa till vitaminer, mineraler & kostfiber. Hibiskusblomman odlas ekologiskt och skördas av ett kvinnokooperativ i Burkina Faso

Om PBX

PBX är Reitan Convenience Sveriges living-lab med ambitionen att bli framtidens mest hållbara convenience. Vi testar, utmanar och provar oss fram för att hitta nya vägar till hållbara val. I PBX-butiken i Albano i Stockholm finns ett noga utvalt sortiment anpassat efter både dina behov och planetens gränser. Läs mer på pbx.se.

Nu kan kunder få sina Värdeavier direkt på kontot via Swish

Det har blivit smidigare än någonsin för privatpersoner att lösa in sina Värdeavier. Genom ett samarbete mellan ClearOn och Reitan Convenience Sverige går det nu att få pengarna överförda direkt på bankkontot via Swish på samtliga Pressbyrån och 7-Eleven runtom i landet.

Varje år skickas miljontals Värdeavier ut till privatpersoner i Sverige. För många är inlösningen av Värdeavier med större belopp en utmaning då de flesta butiker, av säkerhetsskäl, inte har tillgång till stora summor kontanter. Tack vare en lösning mellan ClearOn och Reitan Convenience Sverige kan beloppet nu sättas in direkt på mottagarens bankkonto via Swish. I dagsläget är det möjligt att lösa in sina avier med Swish enbart på Pressbyrån och 7-Eleven.

- Det känns fantastiskt att kunna erbjuda alla våra kunder ett tryggare och smidigare sätt att lösa in sina Värdeavier. Vi arbetar dagligen för att göra vardagen lite enklare för våra kunder, och med digitaliseringens hjälp är det precis det vi gör nu med denna lösning, säger Marie Wedin, Kommersiell direktör på Reitan Convenience Sverige.

Säkert och tillgängligt

Tack vare Swish och ClearOns expertis kring digitala lösningar kan mottagaren av Värdeavin känna en trygghet i att deras betalningsinformation hanteras på ett säkert sätt. Eftersom Pressbyrån och 7-Eleven finns på över 400 platser runtom i landet innebär det även att de flesta kan utnyttja tjänsten.

- Samarbetet markerar ett viktigt steg inom utveckling av digitala betalningslösningar och förbättrar och utökar möjligheterna att lösa in Värdeavier för mottagaren. Genom att kombinera ClearOns och Swish expertis inom betalningslösningar och moderna teknik samt Pressbyråns och 7-Elevens omfattande butiksnätverk, skapar vi en smidig och användarvänlig tjänst som gynnar alla parter, säger Dick Lundqvist, Produktchef Payments, ClearOn AB.

- Det här är ett klockrent användningsområde för utbetalningar via Swish, och det är roligt att se hur vi kan vara med och modernisera och förenkla utbetalningar av värdeavier, säger Urban Höglund, vd på Swish.

För mer information om den nya tjänsten och hur den fungerar, besök www.clearon.se eller kontakta hello@clearon.se.

Om ClearOn

ClearOn erbjuder sömlösa clearingprocesser och leder utvecklingen av säljdrivande kampanjer och betaltjänster i handeln. Med fokus på säkerhet och användarvänlighet strävar vi efter att förenkla vardagliga betalningsprocesser.

Om Swish

Swish är en ledande mobilbetalningsplattform som möjliggör enkel och säker överföring av pengar direkt mellan individer och företag. Swishs användarvänliga app har blivit en integrerad del av det moderna betalningslandskapet.

Nu presenteras vinnarna på Reitan Convenience Sveriges årliga leverantörsträff

Varje år hålls Reitan Convenience i Sveriges årliga leverantörsträff där såväl samarbetspartner som produkter uppmärksammas för speciella insatser. Årets produkter blev Pepsi MAX och Loop Red Chili Melon.

Reitan Convenience Sveriges årliga leverantörsträff ägde rum den 29 september på Sergel HUB i Stockholm. På plats var medarbetare och leverantörer som tillsammans firade de samarbetspartner till RCS som under året utmärkt sig lite extra. Årets produkt på Pressbyrån blev Loop Red Chili Melon och för 7-Eleven utsågs drycken Pepsi MAX 50cl.

- Det känns fantastiskt att samla alla våra leverantörer under ett och samma tak och fira våra framgångar ihop med dem. Som bolag vill vi leda vägen mot framtidens convenience och en viktig del i det är att göra det i samarbete med våra leverantörer. Därför är det extra kul att få utse årets produkter som hjälper oss med denna förflyttning, säger Marie Wedin, Kommersiell direktör på Reitan Convenience Sverige.

Utöver årets produkter delade RCS även ut utmärkelsen Årets KAM (Key Account Manager). I år gick utmärkelsen till Sebastian Holtmar från Lantmännen Unibake för hans driv och engagemang som har varit avgörande faktorer för RCS framgång inom kategorin fika. Priset för Årets Samarbetspartner blev Nitton93. Vinsten motiverades bland annat av ett framstående klimatarbete samt deras lyhörda och proaktiva problemlösningsförmåga.

Nominerade till Årets Leverantörer

Priset för Årets Leverantör delas ut vid vårkanten vid RCS årliga Riksmöte och under leverantörsträffen offentliggjordes de nominerade för utmärkelsen. De nominerade för Pressbyrån är Cloetta, British American Tobacco och Clean Drink och för 7-Eleven är de nominerade Rscued, Peas of Heaven och Lantmännen Unibake.

Nu öppnar en 7-Eleven som en del av Arlanda flygplats storsatsning

I dag den 27 september slår en av Sveriges största 7-Eleven upp sina dörrar. Butiken ligger på Marknadsplatsen, Arlanda flygplats nya storsatsning på mat och handel, och är utformad enligt 7-Elevens nya butikskoncept med fokus på mat, måltider och snabb service för människor på väg.

Tidigare i år stod det klart att Reitan Convenience Sverige vunnit Swedavias offentliga upphandling. På Marknadsplatsen, som är Arlandas största satsning någonsin inom handel, mat- och dryck, kommer en helt ny 7-Eleven-butik att öppna.

Med sina 130 kvadratmeter (och ytterligare 20 kvadratmeter kommande år) blir butiken till ytan en av de största i Sverige för att kunna ta emot de cirka 30 000 människor som beräknas passera varje dag. Avtalet mellan Reitan Convenience Sverige och Swedavia löper under fem år.

Butiken är byggd enligt 7-Elevens nya butikskoncept med mat och måltider i fokus för att kunna erbjuda ett brett och modernt matutbud samtidigt som inredningen har smarta och hållbara lösningar. För att möta resenärernas behov av att kunna handla snabbt och smidigt kommer butiken att ha fyra självscanningskassor. Beroende på besöksantalet och efterfrågan kan antalet på sikt utökas ännu mer.

– Det känns fantastiskt kul att äntligen få slå upp portarna till vår nya 7-Eleven. Med våra totalt sju butiker på Arlanda befäster vi nu vår närvaro här på flygplatsen och jag är övertygad om att våra butiker kommer tas emot med öppna armar bland resenärerna. Det känns även bra att kunna erbjuda ett gott och prisvärt alternativ när det kommer till såväl mat som fika och snacks på flygplatsen, säger Anna Wallenberg, vd på Reitan Convenience Sverige.

Under årsskiftet 2024/2025 beräknas Marknadsplatsen vara helt färdigbyggd. Med sina cirka 11 000 kvadratmeter yta kommer den att erbjuda spännande butiker och restauranger med nordisk prägel.

– Det uppdämda behov vi ser när det gäller resor efter pandemin omfattar även shopping och köp av mat och dryck. Våra befintliga butiker på Arlanda har haft en god försäljningsutveckling i år och även under 2022. Samtidigt så är det nya shoppingutbudet med ett 40-tal nya koncept som nu utvecklas, något helt nytt för flygplatsen och vi har höga förväntningar på det nya utbudet, berättar Charlotte Ljunggren, direktör Marknad och kommersiell utveckling på Swedavia.

Fler butiksöppningar på flygplatserna Tidigare i sommar öppnade Reitan Convenience i Sverige (RCS) ytterligare tre butiker på Arlanda medan befintliga butiker på både Arlanda och Landvetter kommer att fräschas upp. Med sina totalt sju conveniencebutiker på Arlanda och två på Landvetter stärker RCS därmed sin närvaro för resenärer på Sveriges största flygplatser.

Senaste innovationen till Pressbyrån: Världsunik korv lanseras - från kött till vego för varje tugga

Via sitt living-lab PBX tar Pressbyrån nu nästa stora kliv mot framtidens convenience genom att lansera Transitionkorven. Det är en unik korv som övergår från kött- till helt växtbaserad för varje tugga. Syftet är att utmana fler köttätare att testa växtbaserat.

Korv med bröd är en klassiker på Pressbyrån. Samtidigt vet vi i dag att en stor del av av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från köttindustrin. Med Transitionkorven vill Pressbyrån, genom sitt living-lab PBX, snabba på omställningen mot vegetariska alternativ och slå ett hårdare slag för att även få de mest envisa köttätarna att testa nytt.

– Vi vet att köttkonsumtionen behöver minska, men trots det finns det en oro att vegetariska alternativ inte ska vara lika goda eller mättande. Med Transitionkorven vill vi utmana våra kunder att prova något nytt samtidigt som vi visar att växtbaserade korvar kan vara minst lika goda som köttkorvar, säger Lennart Schultz, Marknads- och kommunikationschef på Reitan Convenience Sverige.

Korven är världens första i sitt slag då den stegvis går från att vara köttbaserad i ena änden till helt växtbaserad i den andra änden. Den är framtagen i samarbete med Peas of Heaven som har tagit fram den växtbaserade delen av korven och Härryda Karlsson för köttinnehållet. Även korvskinnet är helt växtbaserat.

– Transitionkorven ligger oss väldigt nära hjärtat eftersom vi själva kommer från ett köttbolag och har som mål att göra transformationen från kött till vego så enkel och god som möjligt. Vi anser att en förutsättning för att välja vego är att gilla de växtbaserade alternativen mer och då är smaken central - det måste smaka gott, säger Tobias Gerefalk, Key Account Manager på Peas of Heaven.

Framtidens hållbara convenienceTransitionkorven är en innovation från Pressbyrån och 7-Elevens living-lab, tillika butik, PBX, belägen på universitetsområdet Albano i Stockholm. Med PBX vill man testa, utmana och prova sig fram för att hitta nya vägar till framtidens hållbara convenience.

– PBX är vårt sätt att utmana både oss själva och conveniencebranschen som helhet för att hitta nya vägar till mer hållbara val. Alla produkter som säljs på PBX är noga utvalda ur en rad hållbarhetskriterier och är anpassade efter planetens gränser. Faktum är att vi i dag säljer en rad produkter på Pressbyrån och 7-Eleven som hade sin början hos oss på PBX, säger Linnéa Borgström, HR- och Hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience Sverige.

– Transitionkorven berättar om den resa som vi behöver göra med vår matkonsumtion; vi börjar äta korv innehållande kött för att successivt börja öka mängden vegetariskt innehåll. Om framtiden kommer att vara 100 procent vegetarisk återstår att se, vi vill oavsett utmana attityden och visa att en korv kan baseras på annat än bara kött, avslutar Tobias Gerefalk.

Transitionkorven finns att köpa på utvalda Pressbyrånbutiker runt i Sverige och på living-labbet PBX från och med den 11 september, vid sidan av vanliga korvar och helt växtbaserade korvar. Besök PBX.se för den kompletta butikslistan och för mer information.

Om PBXPBX är Reitan Convenience Sveriges living-lab med ambitionen att bli framtidens mest hållbara convenience. Vi testar, utmanar och provar oss fram för att hitta nya vägar till hållbara val. I PBX-butiken i Albano i Stockholm finns ett noga utvalt sortiment anpassat efter dina behov och planetens gränser. Läs mer på pbx.se.

Om Peas of HeavenPeas of heaven föddes ur ett över 100 år gammalt familjeföretag, fokuserat på delikatesskött och charkuterier. När familjens två söner tog över verksamheten insåg de att vi alla måste ändra vårt sätt att äta om vi vill rädda planeten, de insåg likväl att de flesta fortfarande älskar kött. Så de tog all sin kunskap om vad som får kött att smaka bra och bestämde sig för att utveckla och producera riktigt goda växtbaserade alternativ. Peas of Heavens mål är att göra det enklare för alla att äta mer vegetariskt.

Reitan Convenience Sverige blir ny samarbetspartner till Regnbågsfonden

Som en del i Reitan Convenience Sveriges arbete med att verka för ett öppet och inkluderande samhälle inleder bolaget nu ett samarbete med den ideella organisationen Regnbågsfonden. I ett första steg kommer samarbetet att tas ut till bolagets 7-Eleven-butiker i form av försäljning av särskilda regnbågsformade pins.

Regnbågsfonden ger finansiellt stöd till organisationer och projekt i länder där regnbågspersoner diskrimineras, förföljs och dödas. Samtidigt är en viktig del i Reitan Convenience Sveriges hållbarhetsarbete att verka för ett mer öppet och inkluderande samhälle oavsett sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck.

Under Pride i Göteborg, Malmö och Stockholm kommer 7-Eleven därför att sälja Rainbow Pins - pins speciellt framtagna för att fira Regnbågsfondens 10 års-jubileum. Varje Rainbow Pin kostar 60kr och hela summan går oavkortat till organisationen och deras viktiga arbete i världen.

- Att stå upp för grundläggande demokratiska värderingar är en rättighet som måste få finnas för alla oavsett vem man älskar. Med tanke på det nuvarande omvärldsläget känns vårt samarbete med Regnbågsfonden därför väldigt aktuellt, säger Lennart Schultz, marknads- och kommunikationschef för Reitan Convenience i Sverige.

Samarbetet med Regnbågsfonden är inte första gången som Reitan Convenience Sverige öppet visar sitt stöd HBTQ+ personer. 7-Eleven har tidigare varit huvudsponsor för Stockholm Pride och under 2013 bytte Pressbyrån namn på sina butiker till bland annat “Bögbyrån” och “Transbyrån” under Pride.

- Vi är verkligen glada över att våra Rainbow Pin kommer att säljas på 7-Eleven eftersom varumärket är en självklar del i våra städer och har därmed enorm räckvidd. Tyvärr ser vi tendenser till en oroande utveckling både i Sverige och i världen och vårt partnerskap med Reitan Convenience Sverige är ett viktigt ställningstagande för allas rätt att älska och vara vem de vill. Alla som besöker en 7-Eleven kan vara med och göra skillnad genom att köpa en pin, säger Nina Jonsson, styrelseordförande för Regnbågsfonden.

Lanserar ny kampanj inför Pride

Utöver försäljningen av Regnbågsfondens Rainbow Pins kommer 7-Eleven att även lansera en ny Pride-relaterad kampanj. Den äger rum i Göteborg samtidigt som West Pride (5-11 juni), i Malmö samtidigt som Malmö Pride (5-8 juli) och slutligen i Stockholm under Stockholm Pride (31 juli-6 augusti)

- Med den här kampanjen vill vi förstärka bilden av 7-Eleven som en öppen och inkluderande plats där alla är välkomna - såklart med en kul twist som visar sig under West Pride, avslutar Lennart Schultz.

BROTHY vinner innovationstävlingen Framtidens korv 2023

Benbuljong är den senaste trenden inom hälsosam mat och från och med den 26 maj finns produkten tillgänglig att drickas på språng på PBX i Stockholm. Detta efter att startupen BROTHY gått segrande ur PBX innovationstävling Framtidens korv 2023.

I den rikstäckande tävlingen Framtidens korv ville PBX, Reitan Convenience i Sveriges living lab, hitta framtidens hållbara convenienceprodukt. I hård konkurrens korades BROTHYs benbuljong som vinnare. Benbuljong kan drickas på samma sätt som te eller kaffe, kryddas med kokosgrädde eller chili för en lyxig drink eller att köpas med hem till matlagning. Den kommer både att säljas på PBX antingen uppvärmt - för att drickas direkt - eller fryst för den som vill ta med hem.

Juryns motivering: BROTHY tillför något extra. En spännande produkt som kan utvecklas och bli grunden för ett helt sortiment. En kloss i ett lego för den som vill bygga en hel måltid. Ett elegant sätt att tillvarata en restprodukt.

BROTHY startades 2020 av ex-kollegorna Pablo Melesi, Daniel Sjögren och Rani Isa och deras buljong säljs idag via webbshop och popup-butiker runtom i Sverige. Men idén föddes redan för tio år sedan.

–Efter en fotbollsskada fick jag mer tid att ägna mig åt hälsa och mat. Jag upptäckte benbuljong som redan då var stort i USA men inte gick att få tag på i Sverige. Lösningen blev helt enkelt att ta fram en egen produkt och börja sälja den, säger Pablo Melesi.

Brothys benbuljong är både näringsrik och hållbar. Den är gjord på ben från ekologisk kyckling från svenska gårdar och tillagas i lokala kök. Tack vare buljongen kan hela djuret tas omhand och bli mat. Genom att välja rätt blandning av ingredienser och tillaga dem i upp till 24 timmar extraheras proteiner, aminosyror och mineraler. Konserveringsmedel undviks också genom att buljongerna fryses ner.

– På PBX testar vi oss fram för att identifiera möjliga produkter som kommer kunna passa behoven hos morgondagens människor på språng. Det är precis det BROTHY erbjuder. Buljongen kokas på ben som anses vara en restprodukt, den är full av protein och andra nyttigheter samt att hela produktionskedjan äger rum i Sverige. Drycken är både ett innovativt och spännande alternativ till te och kaffe, säger Linnéa Borgström HR- och hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience Sverige.

BROTHYs kycklingbuljong finns tillgänglig i PBX-butiken i Stockholm från och med den 26 maj.

Om Framtidens korvFramtidens korv är en innovationstävling för att hitta nya hållbara produkter eller innovativa tjänster anordnad av PBX. Vinnaren som utsetts av en jury vinner 50 000 kronor och får sin produkt eller tjänst presenterad på hyllorna i PBX-butiken i Stockholm. Det finns även chans att se sin produkt hos Pressbyrån och 7-Eleven runt om i Sverige.

Om PBXPBX är Reitan Convenience living lab med ambitionen att bli framtidens mest hållbara convenience. Vi testar, utmanar och provar oss fram för att hitta nya vägar till hållbara val. I PBX-butiken i Albano i Stockholm finns ett noga utvalt sortiment anpassat efter dina behov och planetens gränser. Läs mer på pbx.se.

Inleder samarbete med Sweden Foodtech: Reitan Convenience i Sverige accelererar sitt arbete mot framtidens mest hållbara convenience

Som ett led i Reitan Convenience Sveriges ambition att leda vägen mot framtidens mest hållbara servicehandel ingår bolaget nu ett samarbete med Sweden Foodtech. Samarbetet innebär stora möjligheter för Reitan Convenience att, genom sitt living-lab PBX, utforska nya och innovativa produkter ur Sweden Foodtechs nätverk.

Sweden Foodtech är en av de främsta aktörerna i omställningen till ett mer hållbart matsektor genom innovativa lösningar. Deras gedigna nätverk består av en rad olika aktörer som alla har viktiga roller i arbetet mot framtidens hållbara mat. Samarbetet är därmed ett viktigt steg i Reitan Convenience ambition om att bli framtidens mest hållbara servicehandel, bland annat genom sitt living-lab PBX.

- För att kunna ställa om till en mer hållbar convenience måste vi använda oss av innovation som drivkraft. Vårt samarbete med Sweden Foodtech passar bra då de har många innovativa bolag i sitt nätverk. Samtidigt har vi, genom PBX, en försäljningskanal där de innovatörer som möter våra hållbarhetskrav får möjlighet att exponera och sälja sina produkter, säger Anna Wallenberg, vd för Reitan Convenience Sverige.

Faktum är att en rad nya produkter som i dag säljs på Pressbyrån och 7-Eleven har testats på PBX. Målsättningen är att de produkter och leverantörer ur Sweden Foodtechs nätverk som möter PBX höga hållbarhetsstandard ska kunna testas på PBX.

- Genom PBX vill vi prova oss fram för att hitta framtidens produkter som både håller sig inom planetens gränser och samtidigt passar människor på språng. Vi ser därför fram emot att få ta del av den expertisen och nätverket som Sweden Foodtech har till förfogande, säger Linnéa Borgström, HR- och hållbarhetsdirektör för Reitan Convenience Sverige.

- Vårt samarbete med Reitan Convenience i Sverige är början på en större förändring - och något som kan stötta framtidens leverantörer av hållbara råvaror på ett sätt som i dagsläget inte finns, säger Daniella Illerbrand, Director of Content på Sweden Foodtech.

Om PBX

PBX är Reitan Convenience living lab med ambitionen att bli framtidens mest hållbara convenience. Vi testar, utmanar och provar oss fram för att hitta nya vägar till hållbara val. I PBX-butiken i Albano i Stockholm finns ett noga utvalt sortiment anpassat efter dina behov och planetens gränser. Läs mer på pbx.se.

Om Sweden Foodtech

Sweden Foodtech är en ledande strategisk rådgivare inom området foodtech; omställningen till ett hållbart matsystem med hjälp av tech, data och innovation. Vår hjälp är efterfrågad av alla från stora företag till nya entreprenörer, städer och organisationer. Sweden Foodtech arrangerar även norra Europas ledande foodtech-konferens, The Big Meet, samt en av världens största matfestivaler, Smaka på Stockholm. Våra partners har bakgrund från entreprenörskap och investeringar i techsektorn, högre gastronomi, strategisk rådgivning och från ledande positioner i globala matföretag.

Pressbyrån och 7-Eleven vill få folk att söka jobb – med en servett

Servicehandeln är i stort behov av att rekrytera nya medarbetare. Pressbyrån och 7-Eleven testar därför ett nytt grepp i sin rekrytering och lanserar möjligheten för kandidater att söka jobb i farten. Jobbkiosker kommer placeras ut runt om i Sverige, och i butik får servetterna en helt ny funktion och uppmanar kunder att söka jobb on the go.

Enligt färska siffror från branschorganisationen Convenience Stores Sweden går försäljningen inom servicehandeln bra. Samtidigt visar statistik från Svensk Handel att butikssäljare är den yrkesroll i handeln med störst rekryteringsbehov. Totalt uppgår rekryteringsbehovet 2030 till 48 000 personer. Nu tar Pressbyrån och 7-Eleven till nya grepp för att locka till sig nya talanger, genom att göra det möjligt att söka jobb i farten - bokstavligen.

– Vi prövar ett nytt kul sätt att sticka ut i mängden och locka över de bästa talangerna till oss genom att möta våra framtida medarbetare där de finns. Hela vår verksamhet finns på platser där människor är på språng och vi letar efter personer som, precis som vi, trivs med ett högt tempo, älskar att möta människor och ha mycket kul på jobbet. Så varför inte öppna upp för att även kunna söka jobb i farten, säger Linnéa Borgström, HR- och hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience i Sverige.

I ett första skede kommer så kallade jobbsökarkiosker att placeras ut i landet under sommaren. Det är ett bås där vem som helst kan kliva in och skicka en digital jobbansökan med en kort presentationsfilm.

Söka jobb med servett

Efter sommaren, i ett andra steg, kommer potentiella kandidater ha möjlighet att söka jobb direkt i butik, antingen via servetterna eller vid självskanningskassorna. Syftet är att uppmuntra besökarna till att skicka in en spontanansökan i farten.

– Du ska kunna köpa en korv och samtidigt söka ett jobb direkt i någon av våra butiker. Eller helt enkelt stoppa servetten i fickan och skicka in din ansökan när du kommer hem, fortsätter Linnéa Borgström.

De första jobbkioskerna kommer att finnas på plats på Jobbfestivalen i Kungsträdgården den 23 maj. Därefter ställs de ut i Stockholm, Malmö och Göteborg under sommaren.

Budskap om jobbsökarkampanjer kommer även att finnas på allt från knappar på personalens kläder och skyltar vid självscanningskassan till servetter som uppmuntrar en att söka jobb på antingen Pressbyrån eller 7-Eleven. Kunder på både 7-Eleven och Pressbyrån kommer att kunna söka jobb direkt i butik med hjälp av bland annat servetter från och med slutet på augusti.

Viktiga framsteg i Reitan Convenience i Sveriges hållbarhetsarbete 2022

Nu publicerar Reitan Convenience i Sverige sin års- och hållbarhetsredovisning för 2022. Det senaste året har präglats av betydande steg mot en mer hållbar verksamhet, bland annat genom goda samarbeten med leverantörer och grundliga energieffektiviseringsåtgärder. Och trots tuffare tider har bolaget stärkt sin affär.

Enligt den senaste års- och hållbarhetsredovisning ökade Reitan Convenience Sverige (RCS) sin omsättning med 53 procent till 693 miljoner kronor under 2022 jämfört med 454 miljoner kronor under 2021, när pandemin var på topp.

–Efter två tuffa pandemiår med minskad rörelse bland befolkningen som resultat är det glädjande att äntligen få se en vändning på den negativa trenden. Jag är väldigt stolt över våra franschisetagare och det engagemang de har visat, trots att många har haft det tufft, säger Anna Wallenberg, vd för Reitan Convenience i Sverige.

Vidare kännetecknades det senaste året av stora steg framåt i Reitan Convenience i Sveriges långsiktiga hållbarhetsarbete. Bland annat är målet att ha halverat klimatavtrycket i alla led samt att alla varor och tjänster i butikerna ska produceras på ett sätt så att viktiga ekosystem skyddas innan 2030. Under det gångna året har man bland annat genomfört kartläggningar kring matsvinn och energieffektivisering för att framöver kunna se vilka åtgärder som krävs för att nå målen.

Ur ett hälsoperspektiv har socker och E-nummer helt fasats ut från alla köttkorvar i både Pressbyrån och 7-Eleven. För 7-Eleven har ett nytt koncept tagits fram med tydligare matfokus och hälsosammare sortiment och även tagit in en ny kaffeleverantör som kan påvisa full spårbarhet från odling till butik.

– Som branschledare behöver vi ta ansvar för att definiera conveniencebranschens framtid. Vi behöver framför allt utveckla vår affär där vi gör det enklare för kunden att göra hållbara val, fortsätter Anna Wallenberg.

Samarbeten nyckeln till hållbar omställning

En av de stora utmaningarna för hållbarhetsarbetet är leverantörskedjan. Produkterna som säljs i Pressbyrån, 7-Eleven och PBX står nämligen för cirka 80 procent av det totala klimatavtrycket hos Reitan Convenience i Sverige.

För att driva en omställning av sortimentet var bolaget under 2022 det första svenska storföretaget att ansluta sig till Consupedia, en databas utvecklad av svenska forskare som visar produkters påverkan ur ett miljö-, hälso- och rättviseperspektiv. En första analys av produktsortimentet har nu genomförts, med särskilt fokus på riskråvaror.

– Att ta sig an frågor som bland annat rör hur vi ska kunna bli klimatneutrala eller driva en verksamhet som inte genererar avfall är komplext och det finns inga enkla genvägar. Därför är vi övertygade om att det bara är tillsammans med våra leverantörer som vi kan göra skillnad på riktigt och ser fram emot att fortsätta det goda samarbetet även framåt, säger Linnea Bergström, HR- och hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience i Sverige.

Ett urval av genomförda hållbarhetsinsatser under 2022:

Lansering av animalisk korv utan socker och E-nummer hos Pressbyrån och 7-Eleven. Målet för 2023 är att helt utesluta nötkött i korvarna, som generellt sett har högre klimatpåverkan än fläsk- och kycklingkött. Tagit fram en ny bilaga till Code of Conduct med måldatum för när bolaget ska begränsa försäljning av riskråvaror som palmolja och tobak i form av traditionella cigaretter Energieffektiviseringsåtgärder i butik såsom installation av dörrar eller lock på kylar, implementering av timers på dryckeskylar samt utbildningar och verktyg för franschisetagare. Ökat fokus på att minska matsvinnet, där antalet produkter som sålts genom Karma ökade med 33 procent, eller drygt 10 000 artiklar. Kartläggning kring strukturella skillnader för att skapa en nulägesbild kring jämställdheten inom organisationen. Insatser för att främja ungas läslust, exempelvis genom att ta fram ett specialnummer av Bamse.

Års- och hållbarhetsredovisning 2022 & GRI-bilaga 2022

Reitan Convenience Sverige utser Årets köpman 2022

Nu står det klart att Årets köpman Pressbyrån 2022 tilldelas Roya och Zakirul Alam, som tillsammans driver Pressbyrån på Södersjukhuset i Stockholm, och att Årets köpman 7-Eleven 2022 tilldelas Magnus Gullberg, som driver 7-Eleven Birger Jarlsgatan 2 i Stockholm. Priserna delades ut under Reitan Convenience Sveriges årliga Riksmöte som i år hölls i Göteborg. Det är en två dagar lång konferens som samlar franchisetagare, leverantörer och resten av organisationen under ett och samma tak.

Årets köpman är Reitan Convenience årliga utmärkelse som ges till de franchisetagare på 7-Eleven och Pressbyrån som under året bäst utvecklat sin verksamhet på ett målmedvetet och resultatinriktat sätt utifrån de respektive varumärkenas riktlinjer. Priset baseras på flera olika mätpunkter inom bland annat försäljning, kvalitet och ledarskap.

– Att lyfta fram förebilder och fira framgångar är en självklar del av vår företagskultur och Roya, Zakirul och Magnus är tre otroliga entreprenörer som har under 2022 visat upp fantastiska resultat i sina butiker. Jag ser fram emot att fortsätta inspireras över hur de tar sina butiker till nya höjder, säger Anna Wallenberg, vd för Reitan Convenience i Sverige.

Utmärkelsen Årets köpman 2022 Pressbyrån gick till Roya och Zakirul Alam, som tillsammans driver Pressbyrån på Södersjukhuset i Stockholm. Faktum är att det är parets andra vinst, efter att tidigare ha utsetts till Årets köpman 2019.

– Det känns så otroligt att få vinna för andra gången! Jag är så glad över kärleken och allt stöd vi har fått av världens bästa region och regionsteam! Jag vill också tacka alla medarbetare i butiken, de är alla grymma människor, säger en tårögd Roya Alam, som tillsammans med sin man Zakirul Alam utsågs till vinnare av Årets Köpman 2022 Pressbyrån.

Utmärkelsen Årets köpman 2022 7-Eleven gick till Magnus Gullberg, som driver 7-Eleven på Birger Jarlsgatan 2 i centrala Stockholm. Magnus har lång erfarenhet inom Reitan Convenience i Sverige och har drivit såväl Pressbyrån- som 7-Eleven-butiker.

– Äntligen! Det känns fantastiskt att äntligen utses till Årets Köpman! Det här är beviset på att allt hårda arbete har gett resultat och jag ser fram emot att få utveckla min butik ännu mer. Jag vill tacka min fantastiska personal, utan dem hade inget av detta varit möjligt, säger Magnus Gullberg, vinnare av Årets Köpman 2022 7-Eleven.

Juryns motiveringar:

PressbyrånDenna köpman är en förebild i butiksdrift och är en sann ambassadör för alla köpmän i kedjan. Med passion, stolthet och genomtänkt kampanjutspel är butiken välfylld till max alla dagar i veckan. Med rätt inställning och fokus driver denna köpman butiken framgångsrikt. Förutom att butiken andas mat och fika så är det även en glädjefylld atmosfär - att ha roligt och lönsamt är en succéfaktor. Som mentor är denna köpman en trygg och stöttande kollega i alla lägen. Med 2022 års fokus på mat och PicaDeli kommer dessa köpmän fortsätta inspirera och överraska både kunder och kollegor även i framtiden!

7-ElevenDenna erfarna köpman är en förebild i att tänka lönsamt, offensivt och samtidigt inspirera andra köpmän i regionen och kedjan. Redan vid ingången av 2022 sattes skyhöga mål tillsammans med sin personal för att göra det bästa året ever. Med ett stort fokus på att sätta alla detaljer på plats har hen lyckats att bli den lokala hjälten på hörnet. Hen har ett inkluderande ledarskap som gjort att utvecklingen av mat och fika inte låtit vänta på sig i fantastiska försäljningsökningar och en ny nivå är satt vad gäller renlighet och fyllnadsgrad.

Fotocred: Swedavia.

Reitan Convenience i Sverige vinner jätteupphandling på Sveriges största flygplatser

Reitan Convenience i Sverige har gått segrande ur Swedavias offentliga upphandling om nya butiker på Sveriges största flygplatser. Upphandlingen innefattar hela sex butiker på Arlanda och två på Landvetter som kommer att bli färdiga i juni. Omsättningen förväntas bli över 200 miljoner kronor per år.

Från juni kommer det att finnas en ny 7-Eleven-butik och fem Pressbyrån-butiker på Arlanda samt en Pressbyrån-butik och en 7-Eleven-butik på Landvetter. Detta efter att Reitan Convenience i Sverige vunnit Swedavias offentliga upphandling den 6 december 2022. Projekteringen är nu i full gång och samtliga butiker kommer att vara färdigbyggda i juni 2023.

Avtalet mellan Reitan Convenience i Sverige och Swedavia är på fem år.

– Vi vill alltid finnas på de platser där många kunder rör sig med ett prisvärt erbjudande inom mat, dryck och vardagstjänster, och med dessa etableringar når vi ut till både nationella och internationella kunder på flygplatserna med vårt nya koncept. I de tuffare ekonomiska tiderna som råder är det extra positivt för oss med en sådan här stor affär som säkrar bra intäkter på längre sikt, säger Anna Wallenberg, vd på Reitan Convenience i Sverige.

En av de nya butikerna kommer att vara belägen på Arlandas nya satsning Marknadsplatsen. Marknadsplatsen är den största satsningen någonsin inom handel, mat- och dryck på flygplatsen och kommer att öppna sommaren 2023. 7-Eleven-butiken på Marknadsplatsen kommer att vara utformad enligt det nya butikskonceptet, med en större variation av mat, lokala bageriprodukter samt med bekväm och miljövänlig inredning. Butiken kommer att vara en flaggskeppsbutik och förväntas få den största omsättningen med tanke på läget med det stora flödet av resenärer.

– I kundundersökningar har vi sett att många resenärer till stor del söker samma utbud som i sin vardag. Dessutom finns det en efterfrågan på en bredare prisbild och det ska vara enkelt att handla. På våra flygplatser skall man alltid ha nära till en kiosk och därför har en viktig del i vår kommersiella strategi varit att säkerställa ett kioskutbud i alla våra terminaler och pirer. Vi är väldigt glada att så pass många nya enheter öppnar i sommar, säger Charlotte Ljunggren, direktör Marknad och försäljning, på Swedavia.

Pantmaskin nästa steg för ökad återvinning on the go

Nu tar Reitan Convenience (Pressbyrån, 7-Eleven och PBX) och Coca-Cola i Sverige ännu ett steg mot att öka återvinningen för människor på väg. En pantmaskin kommer att placeras inne hos Pressbyrån mellan tunnelbanan och Stockholms Centralstation. Om försöket faller väl ut så kommer pantmaskiner att placeras på flera platser.

Under mars kommer det dessutom att skickas pantkärl i metall till cirka 100 Pressbyrån-och 7-Eleven-butiker över hela landet. Syftet är att öka pantningen av flaskor och burkar on the go. – Undersökningar visar att svenskar – och faktiskt allra mest unga - som befinner sig i rörelse mellan olika platser inte återvinner sina inköp i lika stor utsträckning som annars. Vi vill utforska om det går att öka pantningen on the go och kunde inte tänka oss en bättre plats än nära en av Sveriges mest trafikerade gångtunnlar, säger Anna Wallenberg, vd Reitan Convenience i Sverige. Pantmaskinen är en av de idéer som tagits fram tillsammans med Unga innovatörer, som en del i ett projekt för att minska nedskräpningen on-the-go mellan Reitan Convenience i Sverige och Coca-Cola i Sverige. Med den nya maskinen blir det enklare att mäta och analysera data kring återvinning – samtidigt som vi uppmuntra konsumenterna till att panta sin förpackning. Alla pantpengar kommer att skänkas direkt till Håll Sverige Rent.

– Det är ofta de allra enklaste lösningarna som är de bästa. Det saknas ofta möjligheter att återvinna på sådana här platser och det behöver vi ändra på, säger Anna Wallenberg.

Pantmaskinen kommer att stå inne hos Pressbyrån mellan tunnelbanan och Stockholms Centralstation från och med mitten av februari. Om försöket faller väl ut kan fler pantmaskiner i butik bli aktuellt runt om i landet.

– För att nå vår vision att alla förpackningar samlas in och återvinns så måste vi hitta fler lösningar för att göra det ännu enklare för konsumenter att förändra sitt beteende, särskilt i miljöer där man befinner sig på språng. Därför krokar vi arm tillsammans med Reitan Convenience i arbetet mot vår gemensamma vision om en skräpfri värld, säger Lisa Wahlström, hållbarhetsdirektör på Coca-Cola Europacific Partners i Sverige.

PBX är Reitan Convenience i Sveriges living lab för att testa nya vägar till hållbara val. Därför kommer maskinen att ha samma visuella uttryck som PBX och PBX-butiken i Albano.

Läs mer om samarbetet mellan Reitan Convenience i Sverige, Coca-Cola i Sverige, Håll Sverige Rent och Unga Innovatörer HÄR.

Grön kärlek till alla hjärtans dag – PBX lanserar Tånghjärtan från havet

Den mest kärleksfulla dagen på året, alla hjärtans dag, närmar sig med stormsteg. Med ambitionen att bli framtidens mest hållbara convenience lanserar PBX geléhjärtan gjorda på tång – för alla med hjärtat på rätt ställe. Tånghjärtana är framtagna av Sveriges Mästerkock-vinnaren Christin Kashou och kommer att säljas i PBX-butiken i Albano på kärlekens dag den 14 februari.

PBX är Reitan Convenience Living Lab med ambitionen att bli framtidens mest hållbara convenience. På alla hjärtans dag den 14 februari släpper PBX geléhjärtan gjorda på svensk tång från kosterhavet och agar agar – en helt och hållet vegansk produkt som testats fram av Sveriges Mästerkock-vinnaren Christin Kashou.

– Det har varit väldigt roligt men också utmanande att labba fram Tånghjärtan från havet, vår version av det klassiska geléhjärtat som både följer strikta hållbarhetskriterier och samtidigt är innovativt och kul. Vattenlevande alger som tång är ju inget som normalt används i godis eller geléhjärtan, men det kanske kan bli det nya på framtidens godishyllor, säger Christin Kashou, vinnare av Sveriges Mästerkock 2021.

Med PBX vill man testa, utmana och prova sig fram för att hitta nya vägar till hållbara val. I PBX-butiken i Albano i Stockholm finns ett noga utvalt sortiment anpassat efter kundernas behov och planetens gränser. Både konceptet och produkter testas utifrån tuffa hållbarhetskriterier som, om de fungerar bra, tas ut till Pressbyrån och 7-Elevens butiker för att på det sättet kunna driva en hållbar omställning i hela verksamheten.

– Inom vårt living lab PBX vill vi ständigt hitta nya vägar för framtidens convenience. Inför årets alla hjärtans dag har vi labbat med det klassiska geléhjärtat och hittat en vegansk variant i en grön tappning med tång från kosterhavet. I år tycker vi att kärleken ska vara grön och om våra kunder håller med kan alla hjärtans dag framöver vara kärleksfullt och grönt samtidigt, säger Lennart Schultz, Marknadschef på Reitan Convenience i Sverige.

Flera lärdomar och produkter från PBX har redan idag tagits vidare till Pressbyråns och 7-Elevens cirka 400 butiker. På sikt är ambitionen att resultatet av RCS undersökande hållbarhetsarbete ska tas vidare till de övriga sex länder som Reitan Convenience är verksam i.

Tånghjärtan från havet är framtagna av Christin Kashou och Eliot Banks, och kommer finnas tillgängliga i begränsad mängd i PBX butik i Albano från den 14 februari 2023.

Marie Wedin ny kommersiell direktör på Reitan Convenience i Sverige

Marie Wedin blir ny kommersiell direktör på Reitan Convenience i Sverige (RCS). Med sina ledaregenskaper och breda erfarenhet från flera branscher blir hon en stor tillgång i RCS arbete mot framtidens convenience. Marie kommer att ansvara för företagets kommersiella enhet och tar plats i ledningsgruppen.

Marie Wedin har lång erfarenhet från bland annat dagligvaruhandeln, flera marknads- och kundorienterade ledarroller samt hållbarhetsfrågor i ett affärsperspektiv. Hon arbetade senast på Transcom med ansvar för HR, marknad och kommunikation och dessförinnan på Coop med marknad, kommunikation och hållbarhet. I botten har hon en civilekonomutbildning från Handelshögskolan i Stockholm.

I Maries nya roll som kommersiell direktör ryms ansvar för inköp, kategori, marknad, kommunikation, logistik och konceptutveckling.

– Retail och konsumentprodukter ligger mig mycket varmt om hjärtat och nu får jag möjlighet att jobba med några av Sveriges mest välkända varumärken, 350 000 personer besöker någon av våra butiker varje dag. Hos Reitan Convenience finns mycket kunskap och ett enormt driv i en snabbrörlig miljö men också ett långsiktigt fokus på hållbarhet och att leda den förändringen av hela branschen, säger Marie Wedin.

– Maries gedigna erfarenheter inom strategisk kundutveckling och varumärkesinsikter kombinerat med hennes ledaregenskaper och omfattande erfarenhet från branscher som kommit längre i digitalisering gör att hon blir en stor tillgång för oss. Jag ser fram emot ha Marie ombord på vår resa mot att utveckla framtidens convenience, säger Anna Wallenberg, vd Reitan Convenience i Sverige.

Marie Wedin startade den 1 februari. Den första tiden ska hon ägna åt att sätta sig in i verksamheten och lära känna bolaget bättre.

– Jag ser fram emot att besöka så många butiker som möjligt för att lära mig mer av våra duktiga köpmän och säljare. Som många andra är jag redan en frekvent kund och som friidrottsförälder kretsar det oftast kring att få snabb energi. Jag har ofta blivit imponerad av den service och bemötande jag har fått i butikerna, säger Marie Wedin.

Strålande start för 7-Elevens nya butikskoncept

Ett nytt modernare kunderbjudande för 7-Eleven testas just nu i centrala Stockholm och har fått ett mycket varmt mottagande – något som syns inte minst på en ökad omsättning. Planen är nu att ta konceptet med sortiment och produkterbjudande vidare till andra butiker.

En doft av nybakade frallor och croissanter från en lokal bageriexpert, 60 nya produkter som egna bowls och pizzabitar och modern, miljövänlig inredning med sköna soffor där folk får en välbehövlig paus från stadens brus utanför. Allt det är del i det nya kunderbjudande som nu provas på 7-Eleven på Humlegårdsgatan i Stockholm.

Samtidigt som mat- och fikasortimentet är helt anpassat efter storstadskundens behov i alla situationer – här finns både frukost, lunch och middag – så fortsätter 7-Eleven att vara den självklara räddaren i nöden med sin convenience runt hörnet.

Och kundernas gensvar är tydligt. Butikens bageriomsättning ökade med hela 40 procent under pilotförsökets tredje vecka jämför med motsvarande vecka 2019, och kaffeförsäljningen steg 37 procent.

– Vi skapar en känsla så att man vill hänga kvar i butiken tack vare den fina atmosfären. Vi vill förstärka vår position som en självklar del av stan med schysst mat on the go. Historiskt har vi justerat efter hand i butikerna, men den här gången gör vi det från början som på ett oskrivet blad, säger Lorance Ljungqvist, kategorichef, Reitan Convenience i Sverige.

Såväl inredning som många av de nya produkterna, till exempel bullar och sallader, kommer direkt från PBX, som är Reitan Convenience living lab med ambitionen att skapa framtidens mest hållbara convenience. Därmed är både sortiment och inredning i butiken på Humlegårdsgatan hållbarare. Målet är att det här nya butikskonceptet, som invigdes den 1 december, efter utvärdering och eventuella förbättringar ska implementeras till fler 7-Elevenbutiker under nästa år.

– Vi har förändrat hela kassalinjen där vi visar upp maten på ett härligare och mer inbjudande sätt än tidigare. Maten är mer närvarande i den här butiken helt enkelt. När du kliver in i butiken ska du bli sugen på att köpa mat hos oss, säger Linn Ahlén, konceptansvarig, Reitan Convenience i Sverige.

Även utifrån märks det nya butikskonceptet tydligt. Fasaden och fönstren har getts ett renare intryck för att skapa en tydligare känsla av 7-Eleven som mötesplats och naturlig del av storstaden.Om 7-Eleven7-Eleven grundades i Dallas, USA 1927 av Joe C Thompson. Affärsidén var ursprungligen att sälja isblock i en butik med generösa öppettider, öppettiderna gav namn åt butikerna. Idag är 7-Eleven världens största servicebutikskedja.

1980 öppnade den första 7-Elevenbutiken i Sverige på Tomtebogatan i Stockholm. Idag har vi runt 90 butiker i Sverige. 7-Eleven Sverige ägs av Reitan Convenience Sweden AB och driftsformen för butikskonceptet är franchise.

Hos oss kan du njuta av en kopp kaffe, en glass eller en god lunch. Här finns mjölken du glömde köpa, saltet som tog slut eller nattmackan när du inte kunde sova. Oavsett om du väljer 7-Eleven för saker du glömt, plötsliga behov, när lusten faller på eller när det ska gå fort, finns 7-Eleven vid din sida. Som en god vän, en räddare på hörnet.

Välkommen in!