Nyhet: PBX och ICHA lanserar kombucha gjord på kaffesump

Pressbyråns living lab PBX och dryckesföretaget ICHA tar nu nästa steg mot cirkuläritet genom att lansera en helt ny kombucha gjord på kaffesump. I stället för att slänga kaffesump som blivit över i PBX-butiken har den använts till att brygga en helt ny dryck, ICHA Kombucha Chai Coffee Grounds.

Varje dag komposteras eller slängs stora mängder kaffesump från hushåll och företag i Sverige. Genom att återanvända förbrukad kaffesump kan kaffebönans livslängd förlängas och smaken och kaffets funktionalitet, som fortfarande finns kvar, nyttjas.

Det har Pressbyråns living lab PBX, tillsammans med dryckesföretaget ICHA och Sweden Foodtech, tagit fasta på. I stället för att låta förbrukad sump från kaffebryggningen i PBX-butiken gå till spillo har den använts för att skapa den nya drycken Icha Kombucha Chai Coffee Grounds.

ICHA Kombucha Chai Coffee Grounds har en kryddig smak av Chai.

– Den nya återbryggda kombuchan är ytterligare ett sätt för oss att testa oss fram för att skapa cirkulära flöden. Tillverkningsprocessen är ett bra exempel på den outnyttjade potential som finns i att omvandla sidoströmmar från vardagliga produkter, i vårt fall kaffet som är en av våra storsäljare, säger Linnéa Borgström, Hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience Sverige som är franchiseägare till Pressbyrån och PBX.

Chai Coffee Grounds är bryggd på kaffesump och smaksatt med färska kryddor från Pepperquest.

– Att vi tillsammans med PBX och Sweden Foodtech har tagit fram en kombucha på en restprodukt har varit nytt och spännande samtidigt som det har varit en utmaning. För oss är det viktigt att inte kompromissa med smak, hälsa eller upplevelse när vi sätter nya smaker från grunden. Vilket vi även säkerställt för den här produkten, säger Ash Talukder, VD på ICHA.

Kombuchan finns tillgänglig på PBX-butiken i Albano i Stockholm från och med 15 februari till ett pris av 49 kronor.

– Vi hoppas att detta samarbete kan inspirera fler att ta tillvara på sina restprodukter - det är ett utmärkt sätt för företag, som PBX, att erbjuda hållbara produkter i butik, säger Daniella Illerbrand, Director of content på Sweden Foodtech.

Om PBX
PBX är Reitan Convenience Sveriges living lab med ambitionen att bli framtidens mest hållbara convenience. Vi testar, utmanar och provar oss fram för att hitta nya vägar till hållbara val. I PBX-butiken i Albano i Stockholm finns ett noga utvalt sortiment anpassat efter dina behov och planetens gränser. Läs mer på pbx.se.

Om Sweden Foodtech
Vi är en världsledande think-tank för framtidens mat.
Vårt syfte är att driva omvandlingen av nästa generations livsmedelssystem för vår nästa generation.
Insikter, samskapande och aktiveringar är våra verktyg.

Om ICHA
Hantverksdrycken ICHA togs fram i vetskap om att det saknas något riktigt gott, näringsrikt och framförallt hälsosamt alternativ till alkoholfritt samt läsk & juicer.
Kombucha är ett fermenterat te som är rikt på probiotika (goda magbakterier), b-vitaminer, aminosyror och antioxidanter som kan främja matsmältningen, välmåendet och t.o.m stärka immunförsvaret. Vi är ett ödmjukt bryggeri på Södermalm som brygger kombucha på traditionellt vis. Smaksatt rikligt med ekologiska råvaror.